El Moviment 15M protagonitza l’última xerrada oberta de la temporada a la Universitat Lliure de Benimaclet.

La fusta a l’aire crema. Això ho sabem tots. És una reacció de combustió espontània, termodinàmicament favorable, entre matèria orgànica i oxigen per a formar, majoritàriament, aigua i diòxid de carboni. Però cal l’espurna, fornir allò que anomenen energia d’activació per trencar la barrera cinètica i llançar la reacció química. El Moviment 15M ha estat una reacció espontània. L’espenta termodinàmica, el desequilibri que actua com a impulsor, hi és ben palès, històric i conegut. El catalitzador, allò que rebaixa l’energia d’activació i fa més fàcil la reacció, també hi era: la crisi econòmica, immobiliària, financera, laboral i política. L’espurna? Potser una coincidència de circumstàncies confluents al moment escollit, molt proper a la convocatòria d’eleccions i davant la perspectiva de cap renovació o canviament polític. I l’esclat es va produir.

Rafael Xambó, professor de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, a la xerrada 15M, comunicació i contrapoder de dimecres, 29 de juny, va enllaçar el Moviment 15M amb la situació predemocràtica de finals dels anys seixanta del segle passat, tot resseguint un llarg itinerari d’agitacions, mobilitzacions i reivindicacions. Al llarg de la història recent d’aquest moviment social per sota dels poders establerts en cada moment hi ha hagut pràcticament de tot, des d’intents d’utilització fins a desactivacions pactades, des d’enaltiments fins a dimonitzacions, com ara mateix, on clarament es percep un abans i un després de la data de les eleccions en la manera de tractar informativament el Moviment. Però sobre tot, el que ara és més estimable, darrere de l’ensopiment i l’individualisme fomentat pel poder polític al servei dels mercats de consum, és la redescoberta, o descoberta per a tota una generació, de que és possible parlar amb la gent que et trobes al carrer i adonar-se’n que els problemes propis també els tenen altres, que hi ha molta més gent que no li agrada com viu ara i pensa que altre món és possible i que, a més a més, allò que ens agrada també agrada a molts altres, perquè, fins i tot a la més estricta intimitat, som éssers socials.

Amb aquesta xerrada-debat, molt engrescadora per l’actualitat temàtica, la magistral exposició del professor Xambó, la nombrosa assistència de públic i el fluït intercanvi d’opinions i punts de vista sota la moderació del també professor i sociòleg Xavier Ginés, la Universitat Lliure de Benimaclet tanca la seua primera temporada de debats socials. Han sigut sis xerrades, de temàtica variada però sempre punyent, on hem intentat oferir-vos altra manera de veure les coses des de la consciència crítica i el rebuig a la uniformització i mercantilització de les nostres vides, des d’allò que tenim més proper fins a allò més universal. Gràcies per la vostra atenció, col·laboració i participació. Tornarem en breu al proper curs!

Anuncis

One Response to El Moviment 15M protagonitza l’última xerrada oberta de la temporada a la Universitat Lliure de Benimaclet.

  1. Retroenllaç: Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, ha obert el curs de la ULL. « Universitat Lliure de Benimaclet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: